Pécsi Egyházmegye

Egyetlen buxtehude

katedrális társkereső

A művész óta a békásmegyeri evangélikus templom orgonistája. Hangszerének kitűnő ismerőjeként a CD-felvételen a német birodalom billentyűszenéjének különböző stílusú műveiből válogatott.

pra research ritka név rövid és szépfiú

Dietrich Buxtehude és Johann Sebastian Bach liturgikus használatra szánt művei a protestáns egyházzenéből adnak ízelítőt, Johann Pachelbel, Georg Philipp Telemann és Carl Philipp Emanuel Bach szabad kompozícióiban pedig a kor német, itáliai és francia játékstílusát ismerhetjük meg.

E zeneszerzőket egyetlen szálként az köti össze, hogy Johann Sebastian Bachot mindegyikükhöz érzékeny kapcsolat fűzte.

nők találkozó

A nagy példakép, Dietrich Buxtehude k. Johann Pachelbel még eisenachi szolgálata idején, ben kötött meleg barátságot a városi muzsikus Ambrosius Bachhal, Johann Sebastian apjával.

Dietrich Buxtehude: Präludium in g

Mind Buxtehude, mind Pachelbel jelentős szerepet játszik Bach tanulóéveiben, kettejük csodált művészete mintaként szolgált számára, ami nyomon követhető a könyvtárából előkerült egy kisebb és két nagyobb kéziratos billentyűsmuzsika-gyűjteményből is. Telemann — Johann Sebastian Bachhal szoros személyes kapcsolatot ápolt, így lett Bach második fiának keresztapja.

A keresztfiú — egyben a leghíresebb Bach fiú —, Carl Philipp Emmanuel Bach — lépett Telemann örökébe halála után Hamburg öt főtemplomának zeneigazgatójaként és a Gymnasium Johanneum kántoraként.

Buxtehude művei az előadóművész kedvenc repertoárdarabjai közé tartoznak.

Pécsi Egyházmegye

Ez kihallatszik a g-moll prelúdium és fúga BuxWV finom és pregnáns megszólaltatásából, a szeszélyes futamok és a szigorú imitáció váltakozásának művészi kezeléséből. Pachelbel — Hexachordum Apollinis című ciklusa Apolló hathúrú lantját idéző, billentyűs hangszerre írt egyetlen buxtehude variációk gyűjteménye. Az Aria quarta tételeinek füzére az orgona változatos hangszín-kombinációi révén válik plasztikussá.

virtuális társkereső oldalak

Bach Weimarban írott darabjai átdolgozásának egyetlen buxtehude buxtehude született meg a Lipcsei gyűjtemény, mely tizennyolc korálelőjátékot tartalmaz BWV — A lemezen az I. A békásmegyeri evangélikus templom öt éve felavatott Aquincum orgonájának különlegessége s egyben újabb kapcsolódás Bachhoz, hogy hangolásánál egy régi temperatúrát, vagyis hangolási szisztémát vettek alapul, amelyet a német teoretikus és Bach-tanítvány Johann Philipp Kirnberger dolgozott ki.

Bach is ajánlotta Szonáták Wq 70 című kötetét. Telemann Fantáziáiból hármat hallhatunk a lemezen. E könnyed hangvételű, invenciózus művek Bach kétszólamú invencióival rokoníthatóak, melyek Telemann korában a házimuzsikálás kedvelt repertoárjának részét alkották.

Képek, videók E koncert program-összeállítás azt a zeneszerzői utat próbálja meg bemutatni, mely négy, egymást szorosan követő és egymáshoz szorosan kapcsolódó zeneszerző géniusz — Egyetlen buxtehude TunderDieterich BuxtehudeNikolaus Bruhns és Johann Sebastian Bach — életműve egy-egy pillanatának felvillantása által kirajzolódik. Érdemes itt még egyszer felidézni négy zeneszerzőnk születési évszámait: TunderBuxtehudeBruhns és Bach. Franz Tunder lübecki születésű orgonista és zeneszerző az első a láncban, egyben az egyetlen, aki jelentős zeneszerzői tanulmányokat folytathatott Németországon kívül Itáliában Mattheson szerint Frescobaldi növendéke volt. Tunder művészete Monteverditől szinte egészen Bachig elkalauzol minket, bár igen kevés műve maradt fenn. Dieterich Buxtehude Tunder lányát vette feleségül, s Bach egész élete legnagyobb zenei élményének nevezte a Lübeckben hallott Buxtehude-műveket.

Az előadóművész és tanár nyilván naponta rákényszerül arra, hogy egy-egy műfaj vagy stílus bemutatásakor a mit megtalálása mellett a legalább annyira fontos hogyan kérdésére is választ adjon. Pál Diana szerkesztői munkáján jól érezhető: nem elégedett meg azzal, hogy a szívének oly kedves korszakot műfajilag egyneműen mutassa be, sokkal inkább arra törekedett, hogy a 17— Iványi-Papp Monika.

partnervermittlung asperger