Több a férfi szingli, mint a nő, de kevesebben élnek így, mint ahányan egyedülállók

Egyedülálló nők

Botás Enikő Central Médiacsoport Zrt. Bár itthon ezt még kevésbé lehet érezni, de nyugaton a házasság már nem számít alapvetésnek.

A független női felnőttkor mostanra norma lett, és nem aberráció.

egyedülálló nők

Mintha az emberek egyébként tendenciózusan hazudoznának a szingliségükről, és még maguknak sem mernék bevallani, hogy egyedülálló nők is egyedülállóak.

Sőt, már maga a kérdésfelvetés is inkább valamiféle számonkérésnek tűnt: azt feltételezte, hogy minden egyes ember számára csakis a párkapcsolati lét lehet a hőn áhított életforma. Döntés kérdése?

egyedülálló nők

Persze nem szabad elvitatni, vannak, akik tényleg kizárólag párkapcsolatban tudják elképzelni az életüket, egyedülálló nők az is igaz, hogy egyedülálló nők legtöbb egyedülálló nő és férfi valószínűleg nem saját döntésből, sokkal inkább kényszerűségből él szingliként.

Ám mellettük igenis vannak olyanok, az utóbbi években egyre többen, akik nagyon is tudatosan döntöttek az egyedüllét mellett.

egyedülálló nők

Akiknek nem átok a szingliség, hanem egy döntés. Akik nem akarnak mindenáron megállapodni valaki mellett, és megengedhetik maguknak, hogy élvezzék az egyedüllétet.

A cikknek nemcsak azért egyedülálló nők hatalmas visszhangja, mert Hollywood egyik legimádottabb színésznője írta, hanem azért is, mert Aniston egy nagyon is létező problémát fogalmazta meg benne: a társadalmi elvárások és beskatulyázok miatt harmincas, egyedülálló vagy családdal nem rendelkező nők tömegei érzik úgy nap mint nap, mintha a párkapcsolati állapotuk miatt magyarázkodniuk kellene.

Ma már nem ciki egyedülálló nőnek lenni

A legtöbb mai harmincas nő — köztük én is — felnőve még azt tanulta egyedülálló nők, hogy a házasság valami olyasmi, amire egy lánynak igenis vágynia kell, és hogy a férjhez menés már önmagában teljesítménynek számít. Megjegyzem, velem már a születésemkor valami gikszer lehetett, mert elég korán, óvodásként kijelentettem, hogy soha nem fogok férjhez menni. A döntésemben pedig a legromantikusabb Disney-mesék sem tudtak megingatni.

egyedülálló nők

A mai generáció viszont már egyre kevésbé vevő ezekre a kőbe vésett életutakra. Persze nem azt mondom, hogy a egyedülálló nők fiatalok ne akarnának társat találni, vagy megállapodni, de ők már nem mindenáron törekednek erre.

Nem akarják az életüket és az álmaikat feltétlenül feláldozni a házasság szent oltárán. A feminizmusnak hála pedig erre az önállóságra ma már nőként is lehetőségük van.

A mai nőknek nincs szükségükük férfi partnerre ahhoz, hogy bankszámlát nyithassanak, vagy hogy vegyenek egy autót, ennek a szabadságnak pedig meg is lett a hatása.

Férfiak az egyedülálló nő életében

Az anyagi függetlenség lehetővé tette, hogy a nők egyedül is érvényesülni tudjanak, és ne a minél előbbi házasság legyen az életük legfontosabb célja. Szingliként boldogan: sztárok, akik egyedül is teljes életet élnek Az alábbiakban olyan hírességektől idézünk, egyedülálló nők büszkén vállalják, hogy szingliként is teljes életet élnek.

Bár a konzervatív berendezkedés miatt itthon ezt még kevésbé lehet érezni, de nyugaton a házasság már nem számít alapvetésnek. A független női felnőttkor mostanra norma lett, és nem aberráció — kialakult azoknak a felnőtt nőknek a csoportja, akiket gazdasági, szociális és reprodukciós szempontból nem a férjük határoz meg, és akik nem is függenek egy férfitől.

Ennek az új nőtípusnak a popkultúrában is lenyomata lett. Míg 20 évvel ezelőtt a Szex és New York négy főszereplője szinte megszállottan kajtatott a pasik után, addig a filmek, sorozatok női karakterei ma már sokkal összetettebb személyiségek, akik nem hajlandóak gondolkodás nélkül mindent eldobni a férfiak kedvéért.

egyedülálló nők

A házaspár között rendszeresen konfliktust okozott a karrierkérdés, egészen pontosan, hogy melyikük szakmai előmenetele élvezzen elsőbbséget. Vagy ott volt Cristina Yang karaktere Sandra Ohaki az eljegyzése felbomlása után ízig-vérig karrierista nővé vált.

De a De ő nem a Nap. Az te vagy.

Több a férfi szingli, mint a nő, de kevesebben élnek így, mint ahányan egyedülállók

Ki miből profitál? A sorozatban megjelenített konfliktus, a karrierkérdés, a való életben is gyakran előfordul: a legtöbb férfi tényleg arra számít egy házasságban, hogy a saját karrierjük fog majd elsőbbséget élvezni a feleségek munkájával szemben, miközben egyre több nő szeretne egyenlőségre törekedni.

#nofilter - Nők, filter nélkül - A prostituáltak csak a pénzért csinálják, nem azért, mert élvezik

Ez az egyenlőség azonban sok esetben még mindig csak egy álom, felmérések szerint ugyanis a házasságokból a férfiak mind szakmai, mind magánéleti egyedülálló nők sokkal többet senior társkereső oldalak találkozó, mint a nők. A férfiak számára a házasság egy sokkal kényelmesebb élethelyzetet teremt: nem kell többé az otthoni feladatokra, a házimunkára időt pazarolniuk, helyette teljes mellbedobással egyedülálló nők karrierjükre koncentrálhatnak, és elkezdhetnek előrébb lépdelni azon a bizonyos ranglétrán.

Ezért is van az, hogy az adatok szerint a házas férfiak általában többet keresnek, mint az egyedülálló társaik — ugyanez viszont egyedülálló nők nőkkel kapcsolatban már nem mondható el.

egyedülálló nők

Nekik az egyenlőtlen otthoni munkamegosztás miatt a házassággal egy rakás új feladat is a nyakukba szakad, a karrierjüknek pedig sok esetben végképp búcsút inthetnek. A társadalmi elvárások és a szocializációnk miatt mi, nők még mindig túl sok energiát ölünk a rosszul működő, bennünket egyáltalán nem kielégítő kapcsolatokba. Arra kondicionálnak bennünket, hogy az égvilágon mindenkit kiszolgáljunk, csak éppen saját magunknak ne legyünk fontosak.

Több a férfi szingli, mint a nő, de kevesebben élnek így, mint ahányan egyedülállók Elemzések Haiman Éva Facebook Twitter Pinterest Mail A tipikus magyar szingli 30 éves, érettségizett vagy diplomás, 21 évesen kezdett dolgozni, 24 évesen költözött el otthonról — és férfi.

Pedig pont ez lenne a lényeg. Ha elég időt szánnánk magunkra, ha tisztába kerülnénk saját igényeinkkel, meg mernénk fogalmazni a vágyainkat és nem félnénk annyira az egyedülléttől sem, akkor talán a partnerkeresésben is megfontoltabbak tudnánk lenni, és olyan párkapcsolatokat tudnák kialakítani, amiben mi magunk is ki tudunk teljesedni.

  1. Nem ciki egyedülálló nőnek lenni | Marie Claire
  2. Csak úgy, mert szórakozni vágyik… Kicsit ahhoz a helyzethez hasonlít ez, mint amikor elővesszük a szekrény legeldugottabb sarkából az édességeket, csak azért, mert eldöntöttük, hogy nincs is nagyobb ostobaság a cukormentes diétánál.
  3. Társkereső korzikán nő
  4. KAd Olvasási idő kb.
  5. Muszlim társkereső montreal

Társra találni, megtalálni azt a valakit, aki mellett az egész életünket el tudjuk képzelni, egy nagyon jó dolog tud lenni, de legalább ugyanennyire jó az is, ha megbékélve egyedülálló nők, önállóan is képesek vagyunk a boldogságra.

Fotó: Imdb.